ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИ 
     На 26-28.05.2017 г. в учебния комплекс Богенхофен, собственост на Австрийския съюз на ЦАСД, бе проведена първата конференция за българи, живеещи в германоговорящите страни в Европа – Германия, Австрия и Швейцария. Идеята за тази конференция бе провокирана от големия брой членове на Църквата на адвентистите от седмия ден в България, които заминават в чужбина, за да работят и живеят там за по-дълго или по-кратко време. Целта на конференцията бе да насърчи българите адвентисти да се търсят и да сформират общности – групи и църкви в районите, в които живеят. Понастоящем в германоговорящите страни има една българска църква – във Виена, Австрия и потенциал за оформянето на група от вярващи в Мюнхен. Присъстваха вярващи живеещи в районите и на други градове, като Хановер, Щутгарт, Регенсбург, Грац и Цюрих. Нормално най-голямо присъствие имаше от Българската църква във Виена.
     Конференцията събра около 100 вярващи от всякакви възрасти. Акцента на конференцията бе поставен върху темата за общността чрез три проповеди в петък вечер – „Смисъл и теология на общността", събота сутрин – „Какво общността може да направи за отделния човек" и неделя сутрин „Какво отделния човек може да направи за общността" изнесени от Председателя, Секретаря и Финансовият директор на Българският съюз. Съботното училище бе поверено на Българската църква във Виена. В събота следобед бяха представени предизвикателства и проекти, които стоят пред Българския съюз, както и свършеното през последните няколко години чрез даренията от съботното училище – вече построените или закупени църкви в Монтана Б и Плевен, както и църковните сгради върху които се работи в момента – в Благоевград А и Б и Перник, като разбира се бе поставен акцент върху даренията, които се събират през 2017 г. за сграда на ЦАСД – Велико Търново. В неделя сутрин бе организирано, по инициатива на Финансовият директор п-р Слави Чирпанлиев, благотворително бягане, което отново събра средства за ЦАСД – Велико Търново.
      Изказваме благодарност на всички, които помогнаха тази първа конференция за българите адвентисти в чужбина, да се проведе – на ЦАСД – Виена за песните и ръководенето на съботното училище; на Надя и Сияна за чудесната музика и участието на втората като водещ; на всички млади и възрастни братя и сестри, които пяха и хвалиха Бога.
     Надяваме се тази инициатива да продължи и за българите, които живеят в Гърция, Испания, Португалия, Италия, Франция и Англия. Общностите и църквите, които нашите братя и сестри в тези страни, създават, са силно средство, което да мисионира и служи сред българите в чужбина и което да подпомогне не само тяхната интеграция в чуждата държава, но и интеграцията им в Църквата на адвентистите от седмия ден и приемането им от Бога. Поканваме всички, когато се молят, да не забравят и българите адвентисти, които живеят и работят в чужбина. Най-доброто е връзките между вярващите в България и българите в чужбина да се заздравяват и да ни помагат да мислим и да се молим един за друг.